Praktijkruimte Almere

By | blogposts

En dan wordt er ineens na 2,5 maand stilzitten weer gewerkt in de praktijk in Almere. Het is heerlijk om mijn cliënten van groot naar klein weer te zien, te ontmoeten en te kunnen helpen middels reflex-integratie en dus de zo broodnodige aanraking. Even wennen in het begin, want een mondkapje weten we inmiddels allemaal is niet alleen oncharmant, zit niet lekker en geeft totaal je gezichtsuitdrukking niet weer. Toch gebruik ik hem als  mijn cliënt op de behandelbank ligt. Stukje extra voorzorgsmaatregel. Het valt me op hoe snel het went.

Naast de klanten die al kwamen heb ik ook ineens 5 nieuwe aanmeldingen in Almere. Vooralsnog werk ik alleen hier omdat ik een deel van de consulten in mijn prachtige tuin kan houden plus makkelijk een uur tussentijd kan plannen en dat voelt gezien de omstandigheden heel prettig. In de praktijk staat een ventilator en de deur naast de behandeltafel kan open, goed voor de ventilatie, waarvan we inmiddels weten dat dat nu wel een pré is.

Kortom een onverwachtse vliegende herstart. De vakantie van mijn man die nu zou beginnen kon gelukkig omgezet worden naar begin september opdat ik er gewoon deze hele zomer kan zijn voor degenen die reflex-integratie zo gemist en broodnodig hebben

Praktijkruimte in Almere

CAM-sector breed Leidraad infectiepreventie Covid-19

By | blogposts

Triagevragenlijst Cliënt

 1. Heeft u nu Corona? Ja / Nee
 2. Heeft u nu huisgenoten met Corona? Ja / Nee
 3. Heeft u nu één van deze verschijnselen? Ja / Nee
 4. hoesten, kuchen of niezen;
 5. koorts (38⁰C of hoger);
 6. kortademigheid.
 7. Heeft u huisgenoten met één van deze verschijnselen? Ja / Nee
 8. Bent u in thuisisolatie? Ja / Nee
 9. Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een beperking. Ja / Nee

Indien een ‘Ja’ dan niet behandelen of indien mogelijk en noodzakelijk een behandeling op afstand (videobellen) geven. Indien alles ‘Nee’ dan de volgende vragen stellen om te kijken of behandeld kan worden of een verdere anamnese noodzakelijk is.

 1. Heeft u een griepprik gehad? Ja / Nee
 2. Heeft u nu één van deze verschijnselen? Ja / Nee
 3. (neus)verkoudheid, of loopneus;
 4. keelpijn;
 5. onbekende hoofdpijn;
 6. onbekende moeheid;
 7. onbekende diarree of buikklachten.

Indien een ‘Ja’ dan is behandeling eventueel mogelijk na verdere anamnese en risico-inschatting door behandelaar en in samenspraak met cliënt. Indien alles ‘Nee’ dan is behandelen toegestaan.

Brief aan Cliënten:

Geachte cliënt,

Gelukkig mag ik u weer ontvangen, maar omdat het Coronavirus nog steeds actief is zijn er vanuit de beroepsorganisatie bepaalde spelregels opgesteld voor uw en mijn veiligheid. U wordt geacht deze te lezen en te respecteren.

 • Er is GEEN wachtruimte, ik plan mijn afspraken zo dat er tijd tussen zit voor komen en gaan VIA MIJN PRAKTIJKruimte deur in ALMERE. Ik doe zelf de deur open, er is geen bel. Ik kan u zien staan. Kom op tijd, maar niet te vroeg;
 • Het toilet is tijdelijk niet te gebruiken;
 • NEEM ZELF een groot badlaken mee en zorg ZELF voor een mondkapje/mondbedekking
 • Kom zoveel mogelijk alleen, laat uw partner thuis. Een van beide ouders kan uiteraard met hun kind (tot 16 jaar) meekomen;
 • Neem zo min mogelijk spullen mee en stopt uw spullen die noodzakelijk zijn, weg in uw tas of jaszak;
 • Voor en na de behandeling was ik mijn handen en onderarmen met desinfecterende zeep;
 • Na iedere cliënt worden contactpunten zoals de deurklinken schoongemaakt. Raakt u zo min mogelijk aan in de praktijk;
 • Het gesprek tussen ons vindt plaats op 1,5 meter afstand;
 • Voor zover noodzakelijk en mogelijk geef ik instructies en oefeningen op minimaal 1,5 meter afstand en wordt fysiekcontact tot een minimum beperkt;
 • Indien u zich angstig voelt om te komen, dan is een telefonisch- of video-consult ook mogelijk. Ik houd dan op afstand ‘een vinger aan de pols’ en geef u instructies of oefeningen. Deze consulten worden conform de eisen van de zorgverzekeraar (tijdelijk) gedeclareerd en tellen mee in uw totaalaantal vergoedingen;
 • Tijdens het maken van de afspraak stel ik een aantal vragen (Triage) waardoor ik weet of behandelen veilig kan en zelfs vlak voor de daadwerkelijke afspraak doe ik dit om te checken of er iets is veranderd;
 • Blijf thuis indien u of een van uw gezinsleden symptomen hebben van verkoudheid, koorts of griepachtige verschijnselen. U wordt geacht uw afspraak te annuleren of contact met me op te nemen om dit te bespreken. Tot nader order worden deze annuleringen u, ongeacht of deze tijdig zijn, niet in rekening gebracht.

Met vriendelijke groet

Ingrid Schouten, uw Therapeute

Regels IN DE PRAKTIJK waar we ons aan houden voor uw en mijn gezondheid Neemt u even de tijd om deze te lezen!

 1. Geef geen handen;
 2. Volg de aanbevelingen van het RIVM op;
 3. Handen wassen na toiletbezoek (indien toegestaan);
 4. Raak zo min mogelijk aan in de praktijkruimte;
 5. Uw spullen (telefoon, sleutels etc.) stopt u weg in uw jaszak of tas;
 6. Kom niet te vroeg op uw afspraak zodat u niet te lang in de wachtruimte zit;
 7. Hou zo veel mogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot uw behandelaar en andere mensen;
 8. Nies of hoest in een papieren zakdoekje, dat u meteen wegwerpt in de prullenbak. Heeft u geen papieren zakdoekje, dan niezen of hoesten in uw ellenboog;
 9. Na niezen of hoesten handen wassen met zeep of desinfectiegel;
 10. Betaal met pin of eventueel met een Tikkie;
 11. Vervolgafspraak ontvangt u direct of digitaal;

Disclaimer

Ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen blijft de kans, hoe gering ook, bestaan dat u besmet raakt in de praktijk of op weg hier naartoe. Met het maken van de afspraak gaat u akkoord met dit risico.

 

Rots en Water op de basisschool

By | blogposts

De laatste Rots en Water les aan groep 4 van dit jaar: Zowel de klas als de juf is het er over eens dat ze rustiger zijn geworden, en niet alleen IN de klas, maar ook het buitenspelen gaat zoveel beter! Wow, hulde voor de juf die buiten deze lessen om het geleerde de klas in kreeg.
Bij afscheid waren er dikke knuffels en een meisje wat zei: ‘Ik vond de lessen werkelijk fantastisc!!'(groep 4 ) En een speciaal passend cadeautje van de stagiaire die zoveel geleerd had in deze lessenreeks. Met de woorden dat ze me volgend jaar voor het 6e jaar in rij graag terugzagen voor deze lessen in groep 4 en 6 verliet ik voldaan de school.

YES!

By | blogposts

Yes, 2 verschillende ouders die melden vandaag dat ze toch wel verschil zien na de reflex-integratie behandelingen, 1 noemde het zelfs een verschuiving! Heerlijk om te horen. Soms is het namelijk moeilijk het verschil nog te merken, want als iets ineens ‘normaal’ gaat valt het niet op. Zo ook bij ouderpaar nr 1, wat al zo enthousiast was. Toen ik zei: ‘Dit is ook anders’, zeiden ze: ‘oh jaaaa, nu je het zegt!’ En de kinderen denken lekker dat ze het zelf anders doen. Hoe mooi is dat!

 

Vol vertrouwen de toekomst in

By | blogposts

Vandaag 15 april 2019 is In-Sigt 8 jaar. Wat begon met Rots en Water groepjes aan huis is nu een volle praktijk waarin ik door middel van alle kennis en kunde die ik de afgelopen 20 jaar vergaarde naast kinderen ook veel volwassenen behandel met burnout en depressie. Waarin ik ouderen weer help om hun evenwicht te hervinden en weer rechtop te lopen, waar ik nog steeds veel kinderen help lekkerder in hun te zitten thuis en/of op school. Waar ik Rots en Water groepjes heb en op scholen Rots en Water lessen geef. Ik heb fijne collega’s door het land heen en volg op zeer regelmatige basis opleidingen en bijscholingen. De methodes die in de praktijk gebruikt worden zijn slechts een middel om het doel: ‘Lekker in je vel zitten’ te behalen.
De stap om fulltime voor de praktijk te gaan heeft zeer goed uitgepakt. Alle cliënten die de deur naar mijn praktijk wisten en weten te vinden wil ik hiervoor vanuit mijn hart bedanken! Wat een mooie reizen mag ik met jullie vanaf de zijlijn maken 💙
En nu dan de blik naar de toekomst, een toekomst waarin de praktijk gaat verhuizen, waarnaartoe is nu nog onduidelijk. Vol vertrouwen gaan we de toekomst in. Of deze boot daar daadwerkelijk een rol in gaat spelen weten we nog niet: het zou zo maar kunnen……..

edf

Hoezo oud???

By | blogposts
   Door de verhuizing kan mijn moeder ineens niet meer goed lopen (haar geliefde hobby) en ze heeft weer veel pijn in haar rug, haar lijf trekt naar rechts in een kramp, ze buigt weer naar voren, neus richting de straat. Gelukkig laat ze het me weten voordat ik vertrek zodat ik de behandelbank nog net op tijd in de auto kan zwiepen.
Aangekomen zien we iemand die zich groot houdt en krom door het huis schommelt…. 85 jaar… op zich niet zo’n vreemd beeld…
  Aangezien ik haar 2 jaar geleden ook rechtop kreeg gaat ze meteen op de behandeltafel liggen.
Tijdens de behandeling ervaart ze eerst pijn terwijl ik nauwelijks aanraak, en wordt ze een soort van naar en duizelig. Daarom stoppen we al na 3 kwartier.
  Het duurt even voordat ze bijkomt als ze gaat zitten. Voorzichtig help ik haar van de bank af….
Ze gaat staan, rekt zich uit en staat RECHTOP!!!! Ze is stikverbaasd…..haar lijf voelt anders…. en ze zegt: ‘Jij kan niet voelen hoe dit verschil voor mij voelt!’
  Hierna gaan we een uur! wandelen…. zonder pijn…. ’10 jaar jonger voel ik me vandaag’: zegt ze…. EN haar armen bewegen weer mee tijdens het lopen.
  Uit ervaring weet ik dat ik de behandeling nu een aantal keren moet herhalen om het effect blijvend te laten zijn. De neurologische verbindingen moeten weer goed gemyeliniseerd worden opdat het lichaam in deze stand blijft.
Ook ik heb met verbazing weer naar haar gekeken, was er zelfs een beetje high van…. Dat kleine in elkaar verschrompelde vrouwtje weer fier met haar rug recht de wandelpaden op! 
Hoezo OUD?????

 

Sterk spul MNRI ontdekte ik vannacht zelf…

By | blogposts

Daar lig ik, stuiterend, in mijn nieuwe bed….de adrenaline giert door mijn lijf…mijn hart klopt in mijn keel en maakt overuren…..de klok wijst op 4 uur…  Ik wil slapen! echter mijn lijf wil rennen dansen of ‘what ever….’ En dat laatste kan ik ook niet want ik voel me zo ziek als een hond. Mijn hoofd zit vol en we kennen het allemaal wel, dat je niet meer weet op welke zij je moet liggen om in ieder geval adem te kunnen blijven halen door je neus…

Op zich niks mis mee om een nachtje niet te slapen… echter is dit mijn 2e nacht en er staat aardig wat op het programma de komende dagen.. De adrenaline is begrijpelijk maar dat interesseert me uiteraard nu geen bal…. IK WIL SLAPEN! Naast me wordt een heel bos omgezaagd… dat helpt dus ook niet…

Terwijl ik zo ultra wakker lig rond te kijken denk ik aan mijn werk: Reflex-Integratie…. De moro-reflex helpt me vaak om wat rustiger te worden, toch met mijn volle hoofd lijkt me dat niet fijn nu. En ineens denk ik: In het Neuro protocol en Stress Hormones protocol zitten oefeningen die ik volgens mij best op mezelf kan doen, weliswaar met 1 hand, maar het proberen waard…

Ik sla de dekens open en zachtjes begin ik bij mezelf toe te passen wat ik bij cliënten doe…. Ik voel mijn kaken ontspannen, het lijkt zowaar of ik meer lucht krijg. Mijn ademhaling wordt dieper en na wat van Stress Hormones toegepast te hebben is mijn hartslag nog maar een kwart van 5 minuten hiervoor. Ik begin te gapen…. Het komt uit mijn tenen…

Ik draai me op mijn zij om 5 uur later wakker te worden…. Of er nog verder aan het bos gezaagd is weet ik niet… Ook heb ik mijn partner niet op horen staan….. Hoewel ik mijn kaken en hoofd nog wel voel is het beduidend minder vol daarboven…. Ik draai me nog even om…. Sterkt spul die Reflex-Integratie…….

Wit erin, Blauw eruit?

By | blogposts

Dat zouden ouders graag willen, echter zo werkt het helaas niet vertel ik ze als hun kinderen komen voor een training Zelfvertrouwen/Rots en Water. Maar er komen hoe dan ook blauwe strepen op!!! Dat kwam weer eens duidelijk naar voren tijdens alle afsluitende gesprekken deze week. Naast dat alle kinderen zeer veel plezier hadden gehad hoorde ik dingen zoals:

– Ineens iets durven te vragen aan de juf en zelfs zeggen dat iets niet leuk is
– Niet meer in de stress als iedereen tegelijk zijn jas op wil hangen in de gang
– Naar school gaan zonder huilen
– Merken dat vriendjes jou nu eens vragen om te spelen
– Gevoelens en gedachten thuis ineens wel worden uitgesproken
– Makkelijker aanspreekbaar zijn
– En nog wel meer…..

Als je vanuit Den Helder met je boot richting Amerika vertrekt…. En je stelt je roer 1 mm de ander kant op, kom je toch echt ergens anders uit… En zo is het ook met deze training, een verandering lijkt in het begin klein en is vele malen groter op termijn.

Wat ben ik trots op ze!

Plat op mn rug? IK???

By | blogposts

Plat op mn rug? ‘Euhmm, DAT kan ik niet’…. ‘DE’ ? oplossing: Dik kussen onder het hoofd en twee rollen onder de knie…..
Een maand later…. ‘goh, nadat ik bij je geweest was moest ik ineens de spiegel in de auto anders zetten, dacht eerst nog dat mn partner de auto had gepakt voor mij, maar nee’.
En dan is het tijd voor de behandeling om te gaan liggen…. ‘oh, dat kussen onder mn hoofd is nu te dik!’…… dunner kussen gepakt: ‘he ja dat ligt lekkerder’…… 2 rollen onder de knie…. ‘nou… das wel erg hoog’…. enfin, 1 rol: ‘ja, dat ligt lekkerder….’ en eigenlijk was die rol een halve rol want hij lag in de spleet van de behandelbank….
Reflex-Integratie, het blijft zelfs mezelf verbazen!
Wil jij ook rechtop in de wereld staan, zonder te horen: ‘schouders naar achteren, doe alsof er een lijntje uit je hoofd omhoog gaat’, maar gewoon uit jezelf zonder moeite? Maak dan een afspraak.
Enne…. rechtop de wereld tegemoet treden doet ook nog heel veel goed voor jezelf op het vlak van, gezien worden, emotionele balans, voor jezelf gaan staan, grenzen aangeven etc…..

En ik? Ik was die “Nul ………”

By | blogposts

Ik was 11 en zat in de klas, met nog 39 anderen, een Franse klas, met Franse wiskunde, Franse scheikunde, kortom alles in het frans behalve 7 uur Nederlands, was alles op deze middelbare school in het frans.
Ik was te goed voor het ‘nog Frans te leren klasje’ dus zat ik ineens tussen al die andere kinderen die al 2 maanden op de middelbare school zaten, en die vloeiend Frans spraken.
Ik begreep niets, geen wiskunde, geen natuurkunde, geen scheikunde, en al helemaal geen Frans begrijpend lezen van teksten van Voltaire en dergelijke, helemaal niets!

Ik was de grond onder mijn voeten kwijt, helemaal, en was me er niet van bewust. Ik was de langste van de klas, langer dan al die Franse docenten zelfs, en wat doet een tiener die z’n bodem kwijt is, althans wat deed ik?
‘Neus in de lucht’ en doen alsof ik het allemaal niet zo boeiend vond.

Tot die ene dag. De dag dat de rector van deze school de klas in kwam, naar voren liep en op het bord een enorme grote NUL tekende.

Hij vroeg de klas wie die nul was…………….

die nul…………….. dat was ik…………..

Ik ben razend geworden, en ben keihard gaan werken. Met Pasen was ik geen nul meer en mijn tweetalige vwo-eindexamen (ned/frans) haalde ik uiteindelijk op die school.

Maar, volwassen geworden, bleek dat ik toch meer last had van die NUL dan ik ooit gedacht had.

Gelukkig ben ik zover dat ik de momenten herken waarop mijn lijf 45 jaar in de tijd teruggegooid wordt, de pijn naar bovenkomt die toen in woede geuit werd. Begrijp ik waarom na opmerkingen of dingen die in mijn leven spelen, ik ineens van slag ben …. en het lijkt alsof al mijn kracht voor eeuwig is verdwenen.

Door naar de pijn te gaan, te luisteren en het onder ogen te zien kan ik inmiddels weer snel bovenkomen, zelfs een beetje krachtiger dan daarvoor.

Dank je ‘Nul’, dat je me weer terugbrengt bij mn kern, het midden, laat zien waar het om gaat: eigenwaarde, wat men ook over je zegt.

Nul: Je bent rond, je bent heel, en eigenlijk ook wel heel mooi. Zelfs met een wit krijtje op een groen bord…….en hoewel je ‘niks’ betekend, zouden we in deze wereld niet zonder jou kunnen

Powered by Donjacour