Skip to main content

Over mij

Ingrid Schouten

De vrouwenlijn waaruit ik voortkom is een zeer intuïtieve, van hen heb ik mijn helderhorend- en heldervoelendheid geërfd. Lange tijd heb ik hier niet naar kunnen/willen luisteren. Ik stond en sta immers graag met beide voeten in de klei en mijn hoofd had veel behoefte aan nadenken, controle en vooral aan ‘zijn’ zoals het ‘heurt’.  Als kind verbaasde ik me erover dat ik ineens opstond om weg te gaan en dat uiteindelijk altijd bleek dat ik dan ook aankwam op de juiste tijd en plek. Mijn lijf ‘wist’.  En dat lijfelijk weten heb ik in de jaren erna ergens geblokkeerd. Mijn vaders lijn was er één van zelfstandig ondernemers, en mijn moederslijn één van leraren. Al met al een interessante mix.

Inmiddels is mijn leven letterlijk een paar keer over de kop gegaan en ik ben juist daardoor weer in harmonie met mijn gevoel gekomen.  Het verlies van dierbaren, langdurige rouw, ziekte en een burn-out maakten dat ik ging zoeken. Ik hervond mijzelf met behulp van een aantal fijne opleidingen, docenten en therapeuten.  Ik lijk inmiddels weer op dat meisje van toen. Mijn ADHD is behoorlijk tot rust gekomen, ik loop als vanzelf weer rechtop, mijn ‘last’ is van mijn rug af gevallen. Ik ga beter met mijn eigen grenzen om. Ik durf te voelen wat er te voelen is. Ik ben zoals ik het zelf voel een betere versie van mezelf geworden. Ik kan mezelf nu dragen, in fijne maar ook in moeilijke tijden. Goed omgaan met tegenslagen. Mijn lijf doet weer exact hetzelfde als toen ik nog jong was: ‘Het wijst me de weg’. Daarom is het lichaam voor mij één van de belangrijkste ingangen bij het werken in mijn praktijk.

Leren heb ik altijd leuk gevonden. Tijdens mijn docentschap ontdekte ik dat ik op leergebied ook het beste uit mijn leerlingen kon halen, door ze hun zelfvertrouwen en hun eigen manier van leren, via hun lichaam, te laten ont-dekken.

In mijn praktijk en leven hanteer ik het principe: ‘Practice what you Preach’. Dat maakt dat ik nog steeds ervaar hoe lastig het soms kan zijn om dat wat je ambieert en anderen meegeeft ook echt in praktijk te brengen. Niets menselijks is mij vreemd. Falen en fouten maken mag, ze helpen ons juist op weg naar onszelf. De haptonomie en opstellingen principes zijn in mijn leven verankerd. Het spiegelen van datgene wat mij overkomt houdt mij scherp. Je zou kunnen zeggen dat ik als ‘Tandarts mijn eigen gebit goed in de gaten hou’. Durven voelen wat er te voelen is brengt veel.

Verder ben ik een enigs-kind (AT) van nog steeds verliefde en zeer vitale ouders van 93 en 87. Moeder van twee, inmiddels volwassen, kinderen (HB en HSP), stiefmoeder en -oma. Daarnaast heb ik een zeer goede relatie met de vader van mijn kinderen en ervaring met een samengesteld gezin.

Muziek speelt een grote rol in mijn leven. Ik dans al zolang als ik me kan herinneren. Door de dans heb ik me nog dieper met mezelf en anderen leren verbinden en het heeft me door menig moeilijk moment in mijn leven heen geholpen. Water (gevoelens) is een belangrijk element in mijn leven en mijn sporten zoals zeilen, zwemmen en skiën. Zelfs bij keramiek, waar de klei (aarde) juist door het water in mooie vormen gekneed kan worden.

Als je geïnteresseerd bent in wat ik zakelijk gepresteerd heb en welke opleidingen ik (ge)volg(d heb): zie mijn LinkedIn profiel. Het heeft me mede gemaakt tot wie ik vandaag ben, ze hebben het beste uit mezelf gehaald. Alleen had ik dat niet gekund. Zoals mijn haptonomie docent opmerkte: ‘Je kan jezelf niet aan je eigen haren omhoog trekken’

Wil jij ook de betere versie van jezelf worden? Als je open staat voor mijn intuïtieve manier van werken, mijn combineren van datgene wat ik geleerd heb, dan ontvang ik je graag om samen met jou te kijken hoe jij dit voor jezelf (of voor je kind) kunt realiseren.

Steekwoorden die mij beschrijven: ‘Helend’ ‘Verbindend’ ‘Krachtig’ ‘Intuitief’

In de praktijk werk ik holistisch en komen de vijf natuurgerichte principes in elk consult aan bod.

  • Energie: De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Het energetisch systeem, kan bij een tekort aan energie namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken. Indien een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen dan ook emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het heeft daarom prioriteit om de geblokkeerde energie weer in beweging te brengen en/of energie toe te voeren. Zonder energie kan er namelijk geen genezing plaatsvinden.
  • Prikkeloverdracht: De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Zonder een goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren.
  • Drainage: In deze hectische maatschappij worden ons lichaam regelmatig belast met gifstoffen in stoffelijke vorm. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van het lichaam waardoor het genezingsproces kan vertragen. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van deze stoffelijke ballast.
  • Voeding: Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van deze stoffelijke vorm van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons menselijk lichaam.
  • Geestelijk Welzijn:Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Als laatste stap is het dus belangrijk op zoek te gaan naar deze patronen en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden.
  • De som van de vijf natuurgerichte principes leidt tot een betere levenskunst.

 

 

Alle foto’s op deze site zijn door mijzelf gemaakt.